BUREAU JONG

INFO VOOR OUDERS

 

Als ouder in een scheidingssituatie komt er ontzettend veel op u af. Er moet van alles geregeld worden en tegelijkertijd is er een achtbaan aan emoties. Dit laatste geldt zeker ook voor uw kind. Kinderen zijn flexibel, maar een gebeurtenis zoals een scheiding is bijzonder ingrijpend.

Ouders zijn de belangrijkste beschermers en hun opvoeders. Kinderen hebben daardoor een sterk loyaliteitsgevoel naar beide ouders. Dit maakt het voor een kind vaak moeilijk om zijn/haar emoties rondom de scheiding rechtstreeks naar (één van) de ouders te uiten. Schuldgevoelens, verantwoordelijkheidsgevoel en trouw aan beide ouders kunnen hierbij een rol spelen. Daarom kan het voor een kind heel prettig zijn om, naast de zorg en begeleiding die jullie als ouders bieden, een veilige en neutrale plek te hebben waar ze hun verhaal kunnen doen en hun ervaringen kunnen delen.

 

Wij bieden die plek voor uw kind. Dat doen we in groepsverband of individueel.

 

 

De groepsbijeenkomsten

De groep bestaat uit max. 8 kinderen en komt eenmaal per week ca. 1 uur bij elkaar, gedurende 7 weken op de basisschool van uw kind. Soms tijdens schooltijd, soms na school.

 

Thema’s die aan bod komen binnen de groepsbijeenkomsten zijn o.a.:

 • Wie ben ik? En hoe wil en kan ik met de scheiding van mijn ouders omgaan?
 • Loyaliteitsgevoelens naar beide ouders
 • Omgaan met verschillende emoties en gevoelens (verdriet, boosheid, machteloosheid, angst, agressie, frustratie, onzekerheid, enz.)
 • Communicatie met beide ouders
 • Omgaan met mogelijke schuld- en/of schaamtegevoelens
 • Wie is steunend in mijn omgeving en hoe kan ik hier gebruik van maken?

 

We maken hierbij gebruik van creatieve werkvormen, zoals: rollenspellen, tekenen en schilderen, muziek, media, en spellen. Eigen inbreng van de kinderen wordt erg gestimuleerd.

 

Wat kan het kinderen opleveren?

 

 • Erkenning dat hij/zij niet de enige is die met scheiding te maken heeft
 • Makkelijker uiten van emoties rondom de scheiding
 • Comfortabeler spreken met de ouders en met leeftijdgenoten over de scheiding
 • Beter omgaan met allerlei zaken die met de scheiding te maken hebben, zoals bijvoorbeeld het hebben van stiefbroertjes, -zusjes, en/of -ouders en het hebben van twee (t)huizen
 • Kinderen leren beroep te doen op mensen in hun omgeving als ze ondersteuning nodig hebben

 

 

Wat kan het ouders opleveren?

 • Het contact en de communicatie tussen ouders en kind zal in de meeste gevallen verbeteren
 • De meeste kinderen komen na het volgen van de groepsbijeenkomsten beter in hun vel te zitten, wat ook een positieve uitwerking kan hebben op de thuissituatie
 • Ouders krijgen (nog) meer inzicht in hoe hun kind de scheiding met de bijbehorende fases ervaart.

 

 

Hoe betrekken wij de ouders?

Bij Bureau Jong vinden we het belangrijk dat ouders weten wat we met hun kinderen gaan doen en waarom. Voordat we kunnen starten, hebben we van beide gezaghebbende ouders schriftelijk toestemming nodig. Wanneer het kind is aangemeld en bekend is wanneer de groep van start gaat, vinden er twee momenten plaats waarbij info aan de ouders wordt gegeven. Het eerste moment is voordat de groep start om duidelijk te maken wat we met de kinderen gaan doen en wat ouders hiervan kunnen verwachten en het tweede moment is na de laatste groepsbijeenkomst ter evaluatie. Beide momenten kunnen in verschillende vormen zijn, bijvoorbeeld tijdens een ouderavond voor alle ouders tegelijk, maar dit kan ook via mail gebeuren. Dit is afhankelijk van de afspraken die we met de school maken. Na de laatste groepsbijeenkomst zullen we aan ouders aangeven welke thema's er aan bod zijn gekomen. Tevens zullen wij ouders algemene tips en tools geven hoe met bepaalde situaties om te gaan, voortgekomen uit de eigen inbreng van de deelnemers.

 

Wij zullen contact met beide ouders opnemen, mochten er zorgelijke signalen komen vanuit uw kind.

 

Zowel binnen de ouderbijeenkomsten, als tijdens de groepsbijeenkomsten met de kinderen, zullen we benadrukken dat alles wat tijdens de groepsbijeenkomsten wordt besproken, vertrouwelijk is. Kinderen worden gestimuleerd om aan hun ouders te vertellen waar we over hebben gesproken samen.

 

 

Individueel traject

Wanneer de groepsbijeenkomsten niet passend zijn voor uw kind of Bureau Jong geen samenwerking heeft met de basisschool waar uw kind heengaat, bieden wij ook individuele trajecten aan. Deze worden op maat gemaakt en altijd in overeenstemming met beide gezaghebbende ouders. Het individueel traject vindt plaats op kantoor van Bureau Jong. Neem vrijblijvend contact met ons op, wanneer u hier vragen over heeft.

 

 

Praktische informatie

Tijdens de schoolvakanties is er geen groepsbijeenkomst en geen individueel traject. Voor inwoners van Eindhoven zijn beide trajecten kosteloos.

“Soms is scheiden beter. Soms is scheiden niet beter. In ieder geval verandert het je leven.”

JASPER (15 JAAR)

CONTACT MET

BUREAU JONG

 

Heb je vragen, vul hieronder het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Of bel ons op een van beide nummers:

 

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

Deel deze pagina

Ontwerp en realisatie: M\V United