Als leerkracht, ambulant hulpverlener, huisarts, praktijkondersteuner, advocaat of elke andere hulpverlener die met kinderen en/of ouders werkt, krijgt u steeds vaker te maken met kinderen en jongeren waarvan de ouders in een scheidingsprocedure zitten of al enige tijd gescheiden zijn.
Bureau Jong biedt kinderen die een scheiding hebben meegemaakt een plek om hun hart te luchten over de meegemaakte scheiding.
Dit doen we in de vorm van groepsbijeenkomsten, die op basisscholen in Eindhoven en Son en Breugel worden aangeboden. Het aanbod is voor alle kinderen van gescheiden ouders van kleuters t/m groep 8, ongeacht hoe de scheiding is verlopen en of deze recent of jaren geleden heeft plaatsgevonden. Er is geen indicatie nodig om te kunnen starten en deelname is kosteloos.
Mocht de basisschool van het betreffende kind niet genoemd worden op deze website, dan kan hij/zij toch gewoon aangemeld worden. Er wordt regelmatig een groepstraject aangeboden op de locatie van Bureau Jong aan de Jeroen Boschlaan (Tongelre) in Eindhoven.
De groepsbijeenkomsten
Alle bijeenkomsten vinden plaats op de school van het kind, vaak tijdens schooltijd en soms na school.
Bureau Jong gaat eerst een samenwerking met de basisschool aan, voordat er een traject kan starten.
Voor de actuele lijst, zie agenda.
Er zijn 2 verschillende trajecten: een traject voor kinderen van groep 3 t/m 8 en een traject voor kleuters.
Bij het traject voor kinderen uit groep 3 t/m 8 komt de groep eenmaal per week ca. 1 uur bij elkaar, gedurende 7 weken op de basisschool van het kind. Vaak tijdens schooltijd, soms na school. De groep bestaat uit max 8 kinderen.
Thema’s die aan bod komen binnen de groepsbijeenkomsten zijn o.a.:
Bij het kleutertraject wordt gewerkt met handpoppen en praten we op een speelse wijze over hoe het is om in 2 huizen te wonen. Dit doen we o.a. door voorlezen uit verschillende prentenboeken en ook oefenen we met het uiten van gevoelens, allemaal passend bij de ontwikkeling van de kleuter. Ook voor kleuters is het erg fijn om te ervaren dat zij niet de enige zijn waarvan de ouders gescheiden zijn. De groep kleuters bestaat uit maximaal 5 deelnemers en we komen gedurende 7 weken elke week ca 1 uur bij elkaar. Dit traject is altijd tijdens schooltijd.
Het is een lotgenotengroep, waarin het thema 'scheiding' centraal staat.
We maken hierbij gebruik van creatieve werkvormen, zoals: rollenspellen, tekenen, muziek en media. Eigen inbreng van de kinderen wordt erg gestimuleerd. Methodes waar wij mee werken zijn o.a. KIES, Rots en Water, Signs of Safety (oplossingsgericht werken) en Sociale Netwerk Strategieën.
Kinderen krijgen een eigen mapje, waarin ze alle werkjes en opdrachten verzamelen. Dit werkmapje dient als communicatiemiddel richting hun ouders, maar is ook een mooi middel voor de leerkracht om over de scheiding in gesprek te gaan. Het kind heeft de regie over het mapje en bepaalt of en wanneer hij/zij deze wil laten zien.
Download dit PDF-bestand voor meer informatie over de methodes waar wij mee werken.
Wat kan het ouders opleveren?
Hoe betrekken wij de ouders?
Bij Bureau Jong vinden we het belangrijk dat de ouders op de hoogte zijn van wat zij kunnen verwachten als zij hun kind(eren) laten deelnemen aan het groepstraject. Voordat we kunnen starten, hebben we van beide gezaghebbende ouders schriftelijk toestemming nodig. Dit kan geheel digitaal via deze website geregeld worden. Wanneer het kind is aangemeld en er zijn voldoende aanmeldingen om een groep te starten, worden ouders via mail geïnformeerd over het verdere verloop van het traject en de inhoud.
Na de laatste groepsbijeenkomst krijgen ouders via mail een terugkoppeling van alle activiteiten en opdrachten die we hebben gedaan en hierbij een korte terugkoppeling over hoe Bureau Jong het kind heeft ervaren binnen de groep. Hiernaast worden ook tips en tools aangereikt aan ouders.
Wij zullen beide ouders op de hoogte stellen, wanneer er vanuit hun kind zorgelijke signalen komen. Het kind wordt hiervan vooraf op de hoogte gesteld. Als geregistreerd (jeugd)zorgmedewerkers hebben wij een meldplicht en zullen daarom de meldcode kindermishandeling ten alle tijden volgen.
Tijdens de groepsbijeenkomsten zullen we benadrukken dat alles wat tijdens de groepsbijeenkomsten wordt gedeeld, vertrouwelijk is. We stimuleren kinderen om hun eigen verhaal wel te delen met mensen om hen heen.
Praktische informatie voor basisscholen
Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvende info of wanneer jullie als school graag een samenwerking willen aangaan met Bureau Jong.
Na een kennismaking met Ans en Susanne en uitleg over de werkwijze van Bureau Jong, wordt samen met de IB-er(s) van school bekeken hoe ouders en kinderen kunnen worden benaderd. Dit kan via de nieuwsbrief of bijvoorbeeld de schoolapp. We voegen ons hierbij naar de wensen van school. Ook het samenstellen van de groep en het plannen van het groepstraject gaat in gezamenlijk overleg.
Na de laatste groepsbijeenkomst vindt er een korte terugkoppeling plaats met de IB-er(s). Mochten er tijdens het traject opvallende zaken spelen, wordt dit eerder gedeeld met de betrokken IB-er(s).
Kinderen van groep 3 t/m groep 8 volgen een zelfde traject. Bij voldoende aanmeldingen wordt er vaak voor een aparte onderbouw en aparte bovenbouwgroep gekozen. Zo kunnen broertjes en zusjes vaak in een aparte groep deelnemen.
Voor de kleuters is er, zoals hierboven vermeld, een speciaal ontwikkeld programma.
Tijdens de schoolvakanties is er geen groepsbijeenkomst.
Voor inwoners van Eindhoven zijn de groepstrajecten kosteloos.
Informatie over waar en wanneer er een groep start, vindt u hier.
JASPER (15 JAAR)
Heb je vragen, vul hieronder het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Of bel ons op een van beide nummers:
Ans Janssen: 06 – 28 55 34 98
Susanne Kuijten: 06 – 48 96 44 87
Jeroen Boschlaan 220
5613 GD Eindhoven
BEDANKT!
Je bericht is ontvangen,
Je hoort snel van ons.
Oeps, iets ging er mis. Probeer het later nog eens, of stuur een direct een e-mail.
Ontwerp en realisatie: M\V United